This site uses cookies in order to function as expected. By continuing, you are agreeing to our cookie policy.
Agree and close

Story A genetikailag módosított állatokról

Release date 11/09/2008

A géntechnológiai eljárásokat először 1982-ben alkalmazták állatokon. Ekkor kísérleti célból a növekedési hormon génjét juttatták be egér embriókba, és jóval nagyobb méretűre nőtt, ún. szuperegereket hoztak létre. Ekkor dolgozták ki a tudósok az állatok genetikai módosításának technikáját, és ezzel a technikával a nyolcvanas évek közepétől más emlősöket is transzformáltak (pl. nyúl, sertés, bárány). A későbbiekben előállítottak genetikailag módosított baromfit is.

A gyógyászati célú módosításon kívül a kutatók előállítottak genetikailag módosított halakat is. Többek között genetikailag módosított lazacot, amelybe a növekedési hormon génjét és egy hidegtűrésért felelős gént építettek be. Így a génmódosított lazac a normál lazachoz képest háromszoros növekedési rátával rendelkezett és jól bírta a hideg vizet.

Több távol-keleti országban állítottak elő génmódosított díszhalakat, amelyek arról ismerhetők fel, hogy sötétben piros, narancssárga, lila és zöld színben fluoreszkálnak. Sajnos illegális kereskedelem útján már megjelentek az Európai Unió piacain is.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy tilos ilyen halakat tartani Magyarországon, mivel eddig semmilyen génmódosított hal behozatalát, tartását nem engedélyezte az Európai Unió.

Az Unióban más génmódosított állat forgalomba hozatala sem engedélyezett.