This site uses cookies in order to function as expected. By continuing, you are agreeing to our cookie policy.
Agree and close

Story Engedélyeztek-e Magyarországon GMO-kat?

Release date 11/09/2008

A géntörvény 1999. évi hatályba lépése óta Magyarországon kizárólag kutatási célra kerültek engedélyezésre GM növényfajták rendkívül szigorú biztonsági feltételekkel, helyenként maximum néhány száz négyzetméteres területen. Ezeknek a kísérleteknek az engedélyezését a Géntechnológiai Bizottság minden alkalommal javasolta. A kísérleti parcellákat körbe kell keríteni, folyamatosan őrizni kell, a termést, és a növényzetet ellenőrzés mellett meg kell semmisíteni, azok nem kerülhetnek kereskedelmi forgalomba.

Magyarországon az elmúlt évben nem sok szántóföldi kísérletre került sor. Kísérletek leggyakrabban génmódosított kukoricával folynak, ezek általában totális gyomirtó szerre, kukoricamolyra vagy kukoricabogárra rezisztensek.

Az engedélyezett kísérleti kibocsátások adatait a www.biosafety.hu weboldalon találják meg.

Az Európai Unió azonban több génmódosított élelmiszer és takarmányterméket is engedélyezett behozatalra, ezek hazánkba is bekerülhetnek. Az EU-ban engedélyezett élelmiszerek és takarmányok listája itt érhető el.
Fontos, hogy a génmódosítás tényét a termékek csomagolásán fel kell tüntetni, így a lakosság számára biztosított a tájékoztatás és a választás szabadsága.

Magyarországon egyelőre nem lehet termeszteni az Európai Unió által amúgy köztermesztésre engedélyezett génmódosított, kukoricamolynak ellenálló, ún. MON810 kukoricákat.