This site uses cookies in order to function as expected. By continuing, you are agreeing to our cookie policy.
Agree and close

Story Országgyűlései Határozat a géntechnológiai tevékenységgel, annak mezőgazdasági és élelmiszer-előállítási alkalmazásával kapcsolatos egyes kérdésekről és az ezeket érintő magyar stratégiáról.

Release date 11/09/2008

A Magyar Országgyűlés 2006. november 27-én elfogadott egy ötpárti konszenzuson alapuló határozatot (53/2006 (IX. 29) OGY határozat), amely a géntechnológia mezőgazdasági alkalmazásával kapcsolatos kérdésekről, az ezzel kapcsolatos magyarországi feladatokról, stratégiáról szól.

Ezzel kapcsolatban fontos kiemelni, hogy a Magyar Országgyűlés arra kéri fel a Kormányt, hogy folytassa a környezeti hatásvizsgálatokat a közösségi szinten már engedélyezett géntechnológiával módosított növényfajták (így a MON810 kukorica) esetében annak érdekében, hogy az esetleges negatív hatások a Pannon biogeográfiai régióban feltárásra kerüljenek, és tegyen meg minden szükséges lépést a magyar moratórium fenntartása érdekében.
Ezen felül újabb magyarországi környezeti hatásvizsgálatokat is kell indítani azon géntechnológiával módosított növényfajták esetén, amelyek engedélyezése most van folyamatban, vagy a jövőben kezdődik el az Európai Unióban.

Fontos kiemelni azt is, hogy a határozat értelmében szigorítani kell a hazai ellenőrzési rendszert is, valamint kiegyensúlyozott tömegtájékoztatási kampányt kell folytatni annak érdekében, hogy mind az érintett termelők, mind a közvélemény tudatában legyen a géntechnológiával módosított növények termesztésének hatásaival.

Az 53/2006. (XI. 29.) OGY határozatban foglaltak végrehajtásáról szóló jelentés elfogadásáról szóló újabb OGY határozat (47/2008. (IV. 23.)) a jövőre vonatkozó további lépéseket is megfogalmaz. Előírja, hogy meg kell teremteni a megfelelő anyagi forrásokat az EU-ban engedélyezett GM-fajták, illetve a vizsgálati fázisban lévő fajtajelöltek hatásvizsgálataira. Tartalmazza azt is, hogy a hazai jogot úgy kell módosítani, hogy előírja a hatásvizsgálatokban a fajtatulajdonos biotechnológiai cégek együttműködési kötelezettségét.