This site uses cookies in order to function as expected. By continuing, you are agreeing to our cookie policy.
Agree and close

News Lezárult a Cartagena Jegyzőkönyv részes felek konferenciája

Lezárult a Biológiai Sokféleség Egyezmény Cartagena Jegyzőkönyvének 6. Találkozója (COP-MOP6), amely az indiai Hyderabadban, 2012. október 1-5 között került megrendezésre. A találkozón mintegy 100 ország 1500 küldöttje vett részt. Ez volt az új, Nagoya-Kuala Lumpur Kiegészítő Jegyzőkönyv elfogadása utáni első nemzetközi találkozó (COP/MOP).

Release date 08/10/2012

Az egyik legfontosabb témakör a genetikailag módosított szervezetekkel kapcsolatos társadalmi és gazdasági problémák kérdésköre volt. A Részes Felek hosszú viták során végül  megegyeztek egy szakértői csoport létrehozásában, amely elsődleges feladata a téma tisztázása és pontos meghatározása lesz egy jövőbeli útmutató létrehozásának fényében.  A genetikailag módosított szervezetek kockázatértékelési útmutatójának jóváhagyása körül szintén hosszú vita kerekedett.  Végül megállapodás született a felek között, miszerint a témával foglalkozó szakértői csoport mandátumát meghosszabbítottákt az útmutató további fejlesztésére, és gyakorlati alkalmazhatóságának vizsgálatára, valamint speciális területekre vonatkozó újabb útmutatók kidolgozására.

A találkozó résztvevői a Jegyzőkönyv hatékony végrehajtásának érdekében megállapodtak a kapacitás-növelés továbbfejlesztett akciótervében, valamint lépéseket tettek a Biosafety Clearing-House, a Jegyzőkönyv online információs oldalának megerősítésében is.

A záróünnepségen M.F. Farooqui, indiai szakminiszter köszönetet mondott a résztvevőknek a hatékony munkájukért és kompromisszumkészségükért, amely hozzájárult a találkozó sikerességéhez. Az idei házigazdák üdvözölték továbbá a Koreai Köztársaság ajánlatát, hogy a Jegyzőkönyv részes feleinek következő találkozóját megszervezik.