This site uses cookies in order to function as expected. By continuing, you are agreeing to our cookie policy.
Agree and close

Folder Állami génmegőrzési feladatok

Az agrártárca minden évben támogatja az állami génmegőrzési feladatokat ellátó intézményeket, szervezeteket, illetve magánszemélyeket, amelyhez az „Állami génmegőrzési feladatok támogatása” fejezeti kezelésű előirányzat biztosít anyagi forrásokat. A támogatott partnerek között génmegőrző intézmények, kutatóintézetek, felsőoktatási  intézmények, valamint nonprofit szervezetek, vállalkozások, magánszemélyek egyaránt szerepelnek.

A támogatás fő célja a mezőgazdasági, kertészeti, erdészeti termelés hazai növényi biológiai alapjainak, genetikai anyagainak megőrzése, fenntartása és fejlesztése, továbbá az állatlétszám szerint kritikus, vagy súlyosan veszélyeztetett rég honosult haszonállatfajták, valamint védett őshonos mezőgazdasági állatfajták génmentésének és megőrzésének elősegítése.

A 2019-től kezdődő időszakra vonatkozóan a Kormány az egyes génmegőrzési intézmények és kiemelt programjaik támogatásáról szóló 1049/2018. (II.20.) Korm. határozatban jelentős többletfeladatokat és forrásokat irányoz elő a nemzetbiztonsági szempontból is kiemelkedő jelentőségű genetikai erőforrások megvédésének és folyamatos fejlesztésének céljából. Ennek keretében a Kormány az Állami génmegőrzési feladatok előirányzaton rendelkezésre álló keret jelentős növeléséről döntött.

2019-ben az „Állami génmegőrzési feladatok támogatása” című fejezeti kezelésű előirányzatból 901 millió forintot fordítottunk mintegy 30 kedvezményezett génmegőrzési feladatainak, valamint kiemelt mintaprogramjainak támogatására.