This site uses cookies in order to function as expected. By continuing, you are agreeing to our cookie policy.
Agree and close

Folder A táji adottságokhoz alkalmazkodó, a Kárpát-medencében régóta termesztett gyümölcsfajták megőrzésében való együttműködésről szóló megállapodás

 

2011-ben Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa kezdeményezésére az evangélikus, katolikus és református egyházak főpásztorai, az agrártárca, génmegőrző és tudományos intézményeinek, valamint a Kárpát-medencei Gyümölcsészeti Hálózat kifejezték támogatásukat e programhoz, amelyben az együttműködő felek génmegőrző fajtagyűjteményekből (génbankok, nemzeti parkok, önkormányzati és magángyűjtemények) származó szaporítóanyagot egymásnak átadnak, illetve lelkészi kertekbe és területekre befogadnak és ott nevelnek. Közösségi intézmények együttműködésével hozható létre a génkészletek nyilvántarthatósága, biztonsága és hasznosulása, melyeket a történelmi egyházak telkei (plébániák, parókiák, lelkészlakok kertjei), az önkormányzati és felekezeti iskolák kertjei, valamint az önkormányzati kezelésben lévő kertek és utak mente képezhet.

Forrás: NBGK honlapja

A tájfajták megőrzése, a génbankokban őrzött tételek mellett a program célja egy párhuzamos megőrzés biztosítása, a tájfajta gyümölcstermő növények feltérképezésére, helyi és országos adatbázis létrehozása, továbbá a helyben honos és újrahasznosított tájfajták szaporítása, termesztése és hasznosítása. A megállapodás keretében a kertek bemutatókertként fognak működni, melynek fontos szerepe van a tájékoztatásban és a tájfajták bemutatásában.

Forrás: NBGK honlapja

2013. január 1-től a tápiószelei növényi génbank, a Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központ a program koordinálója, melynek keretében eddig Magyarországról, Szlovákiából, Romániából és Ukrajnából több mint 300 település/szervezet érdeklődött, melyből 184 bemutatókert létesült, ahol 7368 db gyümölcsfaoltvány került kiültetésre. Az átadásra került fajok között megtalálható alma, körte, birs, naspolya, cseresznye, meggy, őszibarack, kajszi és szilva fajták is.

A megállapodásban létrejött kertek megoszlása szervezetenként:

● 58 önkormányzati kert
● 57 református felekezethez tartozó kert
● 25 római katolikus felekezethez tartozó kert
● 15 evangélikus felekezethez tartozó kert
● 10 iskolakert
● 19 egyéb szervezethez tartozó kert