This site uses cookies in order to function as expected. By continuing, you are agreeing to our cookie policy.
Agree and close

News 1 millió euró költségvetésű, vészhelyzetekre létrehozott génbanki gyűjtemény valósul meg a zöldtárca támogatásával

   

Mintegy 1 millió euró költségvetésű, az Európai Unió LIFE+ programja által is finanszírozott egyedülálló magbank jön létre a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium támogatásával. A Pannon Magbank a világ 13. legnagyobb nemzeti mezőgazdasági génbankjaként számon tartott Tápiószelei Génbank kibővítésével valósul meg és a hazai, vadon élő növények génbanki megőrzését szolgálja. A gyűjtemény fontosságát egy olyan kísérlet is alátámasztja majd, melynek során ökológusok és botanikusok a klímaváltozás által veszélyeztetett fajok visszatelepítésével próbálkoznak meg az egyik hazai nemzeti parkban.

Release date 08/04/2010

„Mintegy 1 millió euró költségvetésű vészhelyzetekre létrehozott génbanki gyűjtemény valósul meg öt év alatt a zöldtárca támogatásával. A Pannon Magbank a hazai, vadon élő növények génbanki megőrzését szolgálja. A projektet a zöldtárca dolgozta ki, és a szükséges önerőt, csaknem fél millió eurót is a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium biztosítja. A magyarországi program nemcsak hazai szinten, hanem Európa és az egész Föld biológiai sokféleségének védelme szempontjából jelentős előrelépésnek számít. A zöldtárca folyamatos szakmai támogatást nyújt a projekt sikeres megvalósításához.”-hangsúlyozta Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter.

A Pannon Magbank úttörő és egyedülálló megoldásként a világ 13. legnagyobb nemzeti mezőgazdasági génbankjaként számon tartott Tápiószelei Génbank kibővítésével valósul meg. Így a génbank Magyarország és a Pannon ökorégió teljes növényvilágát – az élelmiszerként felhasznált és a vadon élő növények sokféleségét – egy helyen, nemzetgazdasági szempontból a leghatékonyabban valamint költségtakarékos módon, a meglévő tudást és a kiépített infrastruktúrát optimálisan felhasználva közkincsként fogja megőrizni.

A program koordinációját a mezőgazdasági genetikai erőforrások megőrzésében több mint ötven éves tapasztalattal bíró Tápiószelei Génbank végzi, amely jelenleg a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatalhoz tartozik. A Pannon Magbankban tárolt növényi genetikai anyag, vagyis a hazai flóra magjainak gyűjtését a Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai és Botanikai Kutatóintézete végzi hazai botanikusok és a nemzeti parkok természetvédelemben jártas, helyi ismeretekkel rendelkező szakembereinek bevonásával.

A Pannon Magbankban a begyűjtött magmintákat szárítva, hűtve tárolják majd. A teljes biztonság érdekében minden magból őrizni fognak egy példányt a vácrátóti Ökológiai és Botanikai Kutatóintézetben is. Illetve lesz egy nagyon fontos harmadik sorozat is, ez az Aggteleki Nemzeti Park területén található, Esztramos hegy hajdani ércbánya-járatába kerül, amely természeti katasztrófa esetén is teljes biztonságot nyújt. A Pannon Magbank tápiószelei és vácrátóti gyűjteménye a nagyközönség számára is megtekinthető lesz.   

Az öt éves program végére a szakemberek a hazai, őshonos vadon élő növények ötven százalékát (legalább 800 növényfaj) szeretnék begyűjteni. A Pannon Magbank egyrészt biztonsági tárolóként fog szolgálni, hogy a veszélyeztetett növényfajok vadon élő populációi váratlan kár vagy környezeti katasztrófa miatt bekövetkező hirtelen pusztulás vagy csökkenés esetén se pusztuljanak ki. Másrészt lehetőséget nyújt a genetikai változások felmérésére, a növénytársulások stabilitásának és változatosságának fenntartását célzó vizsgálatokra. Bizonyos növényfajok kutatási célú felhasználása során a magbank kutatási anyagot biztosít, így elkerülhető az eredeti élőhelyek felesleges bolygatása.

A szakemberek egy kísérleti vizsgálatot is elvégeznek majd, amely megerősíti, hogy mennyire hasznos egy vészhelyzetekre létrehozott génbanki gyűjtemény. A kísérlet során az Ökológiai és Botanikai Kutatóintézet munkatársai a Kiskunsági Nemzeti Park homoki gyep mintaterületén megpróbálkoznak a klímaváltozás által veszélyeztetett fajok visszatelepítésével.  


További információ:
Dr. Rodics Katalin KvVM tel: 1/457-3555
Dr. Holly László (projekt menedzser) Tápiószelei Génbank tel: 30/895-7413, 53/380-070
Kutta Gabriella MTA-ÖBKI tel: 28/60-122 (108)

Budapest, 2010. április 8.                  
Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium
Sajtóiroda tel: 457-3415

A hír további oldalakon is olvasható:

http://www.kvvm.hu/index.php?pid=1&sid=1&hid=2607

http://www.greenfo.hu/hirek/hirek_item.php?hir=24036

http://nol.hu/lap/tudomany/20100409-pannon_genbank_alakul

https://hirkozpont.magyarorszag.hu/sajtokozlemenyek/kvvm20100408.html/RatingWindow;jsessionid=841E82182E1CF98237F36BD469A30D1B.portal21?struts.portlet.mode=view&struts.portlet.action=%2FratingPortlet%2FrenderDirect&action=e&windowstate=normal&struts.portlet.eventAction=true&mode=view

http://www.stop.hu/articles/article.php?id=642849

http://index.hu/tudomany/blog/2010/04/09/egymillio_eurobol_bovitik_a_tapioszelei_genbankot/

http://www.palyazatihirek.eu/mezogazdasagi-palyazatok/20-mezgazdasagi-palyazatok/1124-koezel-1-millio-eurobol-genbank-letesuel-veszhelyzet-esetere-a-zoeldtarca-tamogatasaval

Please note that this information has expired.