This site uses cookies in order to function as expected. By continuing, you are agreeing to our cookie policy.
Agree and close

News 2008 - a burgonya éve

A burgonya vagy krumpli emberrel összekapcsolódott történelme során bámulatos sokféleségre tett szert mind termesztési igényében, mind felhasználási területében. A különböző külső jegyek mellett (méret, forma, szín, stb.) többek között a főzési tulajdonságaik különböztetik meg őket egymástól. Ezek az értékek „A”-tól „D”-ig terjedhetnek, ahol az „A” jelenti a főzés után is egyben maradó, finomszemcsés szerkezetű gumókat, a „D” pedig a szétfővő, durva szemcsézetűeket. Míg az előbbi salátákba és hidegkonyhai készételekbe kiváló, addig az utóbbiból inkább burgonyapüré készíthető. Hasábburgonyához és egyéb vegyes felhasználáshoz pedig főleg a „B” jelű javallott. A mai uniformizálódott világunkban azonban még ezek az alapvető tulajdonságok sem mindig jelennek meg a boltok polcain. Fantasztikus sokszínűségének példája az a különleges fajta is, melynek nem csak héja kék színű (melyet több helyen termeltek Magyarországon is), hanem a húsa is. Ezt a fajtát immár két-három éve őrzik Magyarországon, a Tápiószelei Agrobotanikai Központban.
Bővebben a fajtáról az [origo] cikkében olvashat.
Release date 10/06/2008

Please note that this information has expired.