This site uses cookies in order to function as expected. By continuing, you are agreeing to our cookie policy.
Agree and close

News A biodiverizás-védelem főbb kihívásairól és célkitűzéseiről tanácskoztak a Vidékfejlesztési Minisztériumban

Az élővilág változatosságának megőrzéséről tartott konferenciát a Vidékfejlesztési Minisztérium a Magyar Természetvédők Szövetségével közösen november 6-án. A rendezvény apropóját az adta, hogy több mint 170 ország részvételével világszintű csúcstalálkozót rendeztek a Biológiai Sokféleség Egyezmény döntéshozó szervei két héttel ezelőtt Indiában.

Concerned URL http://www.kormany.hu/hu/videkfejlesztesi-miniszterium/parlamenti-allamtitkarsag/hirek/a-biodiverizas-vedelem-fobb-kihivasairol-es-celkituzeseirol-tanacskoztak-a-videkfejlesztesi-miniszteriumban
Release date 06/11/2012

A Vidékfejlesztési Minisztériumban rendezett tanácskozás megnyitóján Tóth Katalin helyettes államtitkár, aki hazánkat képviselte az indiai csúcstalálkozón, ismertette a tárgyalás főbb eredményeit. Elmondta, hogy számos nemzetközi kötelezettségvállalás megerősítésére és az élővilág-megőrzés 2020-ig tartó stratégiai tervének végrehajtásához szükséges további teendőket vizsgálták meg. Hangsúlyozta, hogy a legnagyobb vitát kiváltó kérdés, a stratégiai terv célkitűzéseinek megvalósítására szánt pénzügyi, technikai és személyi erőforrások mozgósítása volt. Tóth Katalin beszámolt arról, hogy a világ országai hosszú és nehéz tárgyalások után megegyeztek abban, hogy a stratégiai terv végrehajtása érdekében jelentősen megnövelik a biodiverzitás megőrzésére szánt források mértékét. A helyettes államállamtitkár arra is felhívta a figyelmet, hogy Magyarországot a Kárpát-medencében való elhelyezkedése óriási természeti értéktár birtokosává teszi. Konkrét eredményként említette meg, hogy a Svájci-Magyar Együttműködési Programnak köszönhetően hazánkban növekszik a zöld óvodák és ökoiskolák száma. Hozzátette, hogy ezek az intézmények jelentős szakmai támogatást is kapnak, s ezek az eredmények a gyakorlati megvalósulás szintjén fejthetik ki hosszú távon a hatásukat.

Friedrich Wulf, a svájci Pro Natura Természetvédelmi Szervezet szakértője jó példaként szolgáló gyakorlati megoldásokat is ismertetett az élővilág-megőrzésével kapcsolatos szakpolitikákról. Elmondta, hogy komoly előkészítő munka és civil szerepvállalás eredményeként 2012 áprilisában elfogadták a biológiai sokféleség megőrzésének svájci stratégiáját, amely a 2010-ben kitűzött világszintű célok megvalósítását szolgálja.

A biodiverzitással kapcsolatos világszintű célokat régiós szinten 2011-ben a magyar EU elnökség alatt konkretizálták, amikor az uniós szakminiszterek elfogadták az EU biodiverzitás stratégiáját. A mostani konferencia arra a kérdésre kereste a választ, hogy melyek a nemzetközi, az uniós és a hazai biodiverizás-védelem főbb kihívásai és célkitűzései. A tanácskozáson elsősorban civil szervezetek, kutatóintézetek, egyetemek, valamint az érintett minisztériumok szakemberei vettek részt.

A konferencián elhangzott előadások megtalálhatók itt.