This site uses cookies in order to function as expected. By continuing, you are agreeing to our cookie policy.
Agree and close

News A biodiverzitás megőrzése stratégiai feladat

Elkészült a megújult Nemzeti Biodiverzitás Stratégia tervezete, melynek közigazgatási és társadalmi egyeztetése jelenleg zajlik. A tervezet széleskörű nyilvános vitáját egy országos konferencia keretében 2013. október 3-án zajlott a Vidékfejlesztési Minisztériumban.

A Stratégia megújítása égető feladat, mert nemzetközi, európai és hazai szinten is riasztó mértékben csökken a biológiai sokféleség, súlyos ökológiai, társadalmi és gazdasági következményeket okozva. A biológiai sokféleség csökkenésének megállítása így egyre nagyobb kihívás, amelyre válaszul felülvizsgálták a nemzetközi és európai élővilág megőrzésével kapcsolatos stratégiákat, s most ezekkel összhangba kell hozni a hazai biodiverzitás stratégiát is.

A Vidékfejlesztési Minisztérium által kidolgozott, a hazai biológiai sokféleség megőrzését célzó, 2020-ig szóló stratégia hat fő területre koncentrálva határoz meg célkitűzéseket, mérhető célokat és azok elérését segítő intézkedéseket. A tervezet foglalkozik többek között a természeti területek, értékek megőrzésével, természetvédelmi helyzetük javításával, a táji sokféleség és az ökoszisztéma szolgáltatások fenntartásával és helyreállításával, a biológiai sokféleségre hatást gyakorló főbb ágazatok kérdéskörével, ezen belül a mezőgazdasággal is.   

Release date 31/10/2013

Az agro-biodiverzitás az elmúlt száz évben elveszítette genetikai állományának 75 százalékát, ezért alapvető a fenntarthatóságot szavatoló mezőgazdasági modell, illetve az agrárium biológiai alapjainak a megóvása, megőrzése - mondta Tóth Katalin, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) parlamenti, társadalmi és nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára. Elmondta: a Nemzeti Biodiverzitás Stratégia társadalmi véleményezése most folyik, ennek keretében a VM több szakmai és civil szervezet közreműködésével országos konferenciát tartott szerdán a minisztériumban a Nemzeti Biodiverzitás Stratégia (2014-2020) tervezetéről.

A Nemzeti Biodiverzitás Stratégia (2014-2020) közigazgatási és társadalmi egyeztetésre bocsátott tervezete itt érhető el. Véleményét, javaslatait 2013. november 5-ig küldheti el a jogifo@vm.gov.hu email címre.