This site uses cookies in order to function as expected. By continuing, you are agreeing to our cookie policy.
Agree and close

News Csatlakozzon az "Együtt a biológiai sokféleségért!” nemzetközi koalícióhoz!

Május 22-e a Biológiai Sokféleség Világnapja, ebből az alkalomból világszerte hívják fel a figyelmet az élővilág sokszínűségének megóvására és a biológiai sokféleséget veszélyeztető jelenségekre. A biológiai sokféleséggel és az ökoszisztéma-szolgáltatásokkal foglalkozó kormányközi platform (IPBES) 2019. évi világjelentése szerint az élővilág az emberi történelem során eddig soha nem tapasztalt mértékben pusztul világszerte, ami a természeti rendszerek ellenálló képességére és ezáltal az emberiségre is kihat, hiszen alapvető életfeltételeinket biztosítja. Egyre nyilvánvalóbb, hogy a biológiai sokféleség csökkenésének hatására az ökoszisztémák nem képesek az emberiséget tiszta vízzel, egészséges élelemmel, tiszta levegővel, fa- és gyógyszer alapanyaggal ellátni, csökken a szerepük a beporzásban, az éghajlat-szabályozásban, a talajképződésben, az árvizek szabályozásában.

Az előző évek nemzetközi kezdeményezésein alapulva elindult az „Együtt a biológiai sokféleségért!” nemzetközi koalíció, melynek célja, hogy a csatlakozó intézmények együttes erővel hívják fel a figyelmet a természeti válságra és emeljék fel szavukat az élővilág változatosságának megőrzéséért. Mindez különösen fontos a Biológiai Sokféleség Egyezmény világkonferenciája (CoP15) előtt, melyet 2021 októberében rendeznek és ahol a világ országai kulcsfontosságú döntéseket fognak meghozni a világ élővilágának megmentése érdekében.

A kezdeményezéshez a világon bármely nemzeti park, kutatóközpont, tudományegyetem, állatkert, botanikus kert, természettudományi múzeum és egyéb intézmény csatlakozhat, amely egyetért a koalíció vállalásaival. Az együttműködő intézmények és szervezetek felkerülnek az „Együtt a biológiai sokféleségért!” honlapra.

Release date 22/05/2021

Hogyan lehet csatlakozni az „Együtt a biológiai sokféleségért!” koalícióhoz?

  1. Tegyen közzé sajtóközleményt a csatlakozásról! A sajtóhírt küldje el az ec-biodiversity-coalition@ec.europa.eu és doignon@ec.europa.eu e-mail címekre, ahol az érdeklődő intézmények részletes tájékoztatást kaphatnak.
  2. Helyezze ki az intézmény bejáratához az „Együtt a biológiai sokféleségért!” koalíció plakátját!
  3. Írjon a biológiai sokféleség fontosságáról az intézmény online közösségi platformjain és jelölje #UnitedforBiodiversity vagy #EgyüttaBiológiaiSokféleségért Emellett a Biológiai Sokféleség Egyezmény világkonferenciájának hivatalos #CoP15 hashtagjét is tüntesse fel!
  4. Terjessze a koalícióhoz való csatlakozás lehetőségét!

Köszönjük, hogy csatlakozásával Ön is hozzájárul ahhoz, hogy a világ vezetői hatásos döntéseket hozzanak a Biológiai Sokféleség Egyezmény világkonferenciáján!

Köszönjük, hogy csatlakozásával Ön is hozzájárul ahhoz, hogy a világ vezetői hatásos döntéseket hozzanak a Biológiai Sokféleség Egyezmény világkonferenciáján!