This site uses cookies in order to function as expected. By continuing, you are agreeing to our cookie policy.
Agree and close

News Életbe léptek a CITES Részes Feleinek 18. konferenciáján hozott döntések

A veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről szóló egyezmény (angol nevének rövidítése: CITES) Részes Feleinek 18. Konferenciájának döntései 2019 november 26-án hatályba léptek

Release date 27/11/2019

Idén nyáron, augusztus 17. és 28. között Genfben rendezték meg a CITES Részes Feleinek 18. Konferenciáját, mely az egyezmény legfőbb döntéshozó szerve. Az ülésen módosították az egyezmény I. és II. függelékét, valamint elfogadtak számos új, illetve felülvizsgáltak korábbi konferenciahatározatokat, illetve -döntéseket. Változások a Konferencia zárónapját követően 90 nappal, azaz 2019. november 26-án léptek hatályba.

A CITES honlapján elérhetőek az új, módosított függelékek valamint az érvényes konferenciahatározatok és konferenciadöntések listái. A konferenciahatározatok, illetve konferenciadöntések sok, szerteágazó témát felölelnek, így a növény- és állatfajok nemzetközi kereskedelmének megfelelő szabályozásához, illetve az illegális kereskedelem elleni hatékony fellépéshez a következő három évben szükséges teendőket.

A teljesség igénye nélkül néhány példa a CITES függelékeinek 2019. november 26. napjától hatályba lépő módosítása kapcsán:

  • Számos faj, köztük a zsiráf, a királyfácán, a pókfarkú vipera, a tokay gekkó, a makócápák, és a Poecilotheria nembe tartozó madárpókok, a megnövekedett kereskedelmi igények kontrollálása érdekében felkerültek a CITES II. függelékébe.
  • Az ázsiai vidrafajok, a feketenyakú koronásdaru, az indiai csillagteknős és a résteknős vadonból származó egyedeivel folytatott nemzetközi kereskedelem megtiltásáról is döntöttetek a Részes Felek és e fajokat a CITES II. függelékéből az I. függelékébe sorolták át.
  • A CITES II. függelékében szereplő rózsafák (Dalbergia spp.) esetében a belőlük készült hangszerek a továbbiakban nem taroznak a CITES hatálya alá, így ezen túl a határokon történő átszállításhoz, kereskedelemhez már nincs szükség CITES engedélyekre.

Please note that this information has expired.