This site uses cookies in order to function as expected. By continuing, you are agreeing to our cookie policy.
Agree and close

News Elkezdődött a Cartagena Jegyzőkönyv Részes Feleinek 6. Találkozója

„A Természet megóv, ha Te is megóvod” mottóval kezdődött a Biológiai Sokféleség Egyezmény Cartagena Jegyzőkönyvének 6. Találkozója hétfőn az indiai Hyderabadban. Idén a Cartagena Jegyzőkönyvhöz csatlakozott országok száma Bahrein, Marokkó és Uruguay belépésével immár 164-re bővült. Az egyhetes konferencia során a felek értékelik a genetikailag módosított szervezetek határon átnyúló mozgásának kezelésével szállításával, csomagolásával és azonosításával kapcsolatos eddigi alapelvek gyakorlatba való átültetésének, hatékonyságát, és további javaslatokat dolgoznak ki a kockázatok és azok kezelésnek lehetőségeire.

Concerned URL http://bch.cbd.int/mop6/
Release date 02/10/2012

Új és rendkívül fontos témaként szerepel a találkozón a genetikailag módosított szervezetek forgalomba kerülésének társadalmi – gazdasági kockázata.

A tagországok a Jegyzőkönyvhöz való csatlakozással járó jelentési kötelezettségük teljesítéséhez mind a Globális Környezeti Alaptól mind az ENSZ Környezetvédelmi Programjától kaphattak forrásokat. Többek közt ennek köszönhetően a felek több, mint 90%-a benyújtotta a Jegyzőkönyv végrehajtásáról szóló második nemzeti jelentését.

A plenáris ülés élőben is nyomon követhető itt.

A megnyitón Mr Braulio Ferreira de Souza Dias, a Biológiai Sokféleség Egyezmény 2012. elején megválasztott főtitkára hangsúlyozta, hogy a csatlakozott államok még igencsak az elején járnak a 2010-ben Nagoya-ban, Japánban elfogadott új, nemzetközi szabályozás, az ún. Nagoya-Kuala Lumpur Kiegészítő Jegyzőkönyv ratifikálásában. A főtitkár kérte az országokat, hogy az élő, módosított szervezetek határon átnyúló mozgásából eredő károkkal kapcsolatos felelősség és jogorvoslat terén kialakított nemzetközi szabályok kapcsán tegyenek további erőfeszítéseket azért, hogy a génmódosított élőlények felhasználása ne veszélyeztethesse a biológiai sokféleséget.