This site uses cookies in order to function as expected. By continuing, you are agreeing to our cookie policy.
Agree and close

News ÖNKÉNTES VÁLLALÁS A BIOLÓGIAI SOKFÉLESÉG MEGÓVÁSÁÉRT

Az Agrárminisztérium is támogatja az ENSZ Biológiai Sokféleség Egyezmény nemzetközi kezdeményezését. Várjuk a magyar közintézmények, a tudományos- és civil szervezetek, valamint az üzleti szektor szereplőinek olyan önkéntes vállalásait, amivel hozzájárulnak az élővilág változatosságának megőrzéséhez a következő évtizedben.

A nemzetközi akció célja, hogy a csatlakozók olyan célkitűzést vállaljanak, legyen az bármilyen léptékű, amely hozzájárul a biológiai sokféleség megőrzéséhez, a fenntarthatósághoz. A vállalásokat a Biológiai Sokféleség Egyezmény hivatalos nemzetközi oldalán kell regisztrálni, majd elküldeni a biodiv@am.gov.hu email címre 2020. május 4-ig. A kiválasztott programokat a Biológiai Sokféleség Világnapján tartott rendezvényen be is mutathatják a szereplők.

A biológiai sokféleség létünk alapja, megőrzése éppen ezért elengedhetetlen. Felmérések szerint az emberi tevékenység hatására világszinten mintegy egymillió állat- és növényfaj került veszélybe, a szárazföldi élőhelyek jelentős része megváltozott. A következő évtized intézkedései meghatározóak lesznek a földi élet változatosságának megőrzésében. A világ országai idén októberben fogadják majd el a biológiai sokféleség megőrzését szolgáló, következő tíz évre szóló keretrendszert. Az Európai Unió pedig hamarosan közzéteszi a 2030-ig szóló uniós biodiverzitás stratégiát.

A felhívás itt érhető el!

Release date 27/01/2020

A biológiai sokféleség – azaz a földi élet változatossága – létünk alapja. Megőrzése alapvetően fontos a természeti rendszerek rugalmasságának biztosításához és ahhoz, hogy a természet emberi élethez nyújtott hozzájárulásai – az ökoszisztéma szolgáltatások – hosszú távon fennmaradjanak, ami az emberi jólléthez is elengedhetetlen.

 A biológiai sokféleséggel és ökoszisztéma szolgáltatásokkal kapcsolatban készült tudományos felmérések, értékelések és tanulmányok alapján ma már egyértelmű, hogy a világ egy kritikus ponthoz érkezett. Az emberi tevékenység hatására világszinten mintegy egy millió állat- és növényfajt fenyeget a kipusztulás veszélye, a szárazföldi élőhelyek több mint 75%-át jelentős mértékben megváltoztattuk, az édesvízi élőhelyek több mint 85%-a elveszett és az Európai Unióban is a legjelentősebb élőhelyek csupán 16%-a, a védett fajoknak pedig 23%-a van jó állapotban. Életünk biológiai alapjai sebezhetővé és kiszolgáltatottá váltak, melynek legfontosabb kiváltó okai a területhasználat változása és ezáltal az élőhelyek eltűnése és átalakulása, az állatok, a növények és egyéb vadon élő szervezetek túlzott mértékű közvetlen hasznosítása, az éghajlatváltozás, a környezetszennyezés és az inváziós idegen fajok terjedése.

Az, hogy mit teszünk a biológiai sokféleség megőrzése terén a következő évtizedben, alapvetően fogja meghatározni az ökoszisztémák fennmaradását, egészséges működését és általában véve az emberi életet a Földön. 2020-ban a világ országai előtt egy óriási lehetőség és ugyanakkor kihívás áll, hiszen idén októberben kell elfogadniuk a biológiai sokféleség megőrzésének következő évtizedre szóló világszintű keretrendszerét, melyhez minden államnak igazodnia kell. Az Európai Unió pedig hamarosan közzéteszi a 2030-ig szóló uniós biodiverzitás stratégiát, melyben a biológiai sokféleség csökkenése mögötti fő okok kezelését célzó intézkedéseket kívánja érvényre juttatni.

Az élővilág megőrzéséhez ugyanakkor nem elegendőek csak a kormányok intézkedései, ehhez, mindannyiunk egyéni felelősségvállalására szükség van!          

Az ENSZ Biológiai Sokféleség Egyezményének globális kezdeményezése alapján várjuk a magyar közintézmények, a tudományos és civil szervezetek és az üzleti szektor szereplőinek önkéntes vállalásait, mellyel hozzájárulnak az élővilág sokféleségének megőrzéséhez a következő évtizedben. Csatlakozzon Ön is a világszintű kezdeményezéshez és regisztrálja vállalását a Biológiai Sokféleség Egyezmény honlapján. Egy konkrét akció, egy jó ötlet sokakat ösztönözhet cselekvésre hazánkban vagy más országokban!

  • Vállaljon bármilyen szinten és léptékben olyat, amivel hozzájárul a Biológiai Sokféleség Egyezmény legalább egyik célkitűzéséhez (vagyis a biológiai sokféleség megőrzését, fenntartható használatát, vagy a genetikai erőforrások hasznosításából származó előnyök igazságos és méltányos megosztását szolgálja). A kötelezettségvállalások tartalmazhatnak nagyszabású intézkedéseket, melyek arra irányulnak, hogy a biodiverzitás csökkenésének közvetlen vagy közvetett okait megszüntessék, vagy akár célzott intézkedéseket, mint például leromlott élőhelyek helyreállítása, genetikai erőforrások megőrzése, katalogizálása, a társadalom szemléletformása stb.
  • Fogalmazza meg vállalását lényegre törően és regisztrálja a Biológiai Sokféleség Egyezmény nemzetközi, angol nyelvű honlapján, és küldje el a biodiv@am.gov.hu email címre 2020. április 30-ig!
  • A Biológiai Sokféleség Világnapját 2020. május 15-én egy országos, sajtó nyilvános rendezvény keretében ünnepeljük meg hazánkban, ahol a kiválasztott önkéntes vállalásokat rövid prezentációval mutathatják be a résztvevőknek. Az önkéntes vállalásokból egy elektronikus összefoglaló is készül, amellyel a hazai élővilágért tett törekvéseket a Biológiai Sokféleség Egyezmény októberi konferenciáján is népszerűsíteni fogjuk a világ országai előtt.

Please note that this information has expired.