This site uses cookies in order to function as expected. By continuing, you are agreeing to our cookie policy.
Agree and close

News Májusban lesz a Biológiai Sokféleség Egyezmény világkonferenciája

Május 19-én a németországi Bonn-ban kezdődik a Biológiai Sokféleség Egyezmény részes feleinek kilencedik konferenciája, melyen hazánk is jelen lesz. A találkozón 191 országból több mint 6000 részvevőre számítanak, ahol a biológiai sokféleség példátlan csökkenésére keresik a hosszú távon sikeres válaszokat. Az idei év fő témája a biológiai sokféleség és a mezőgazdaság kapcsolata, amely aktualitását a bioüzemanyagok kettős megítélése és a jelenleg bontakozó globális élelmezési válság adja.

Release date 08/05/2008

Az ágazat fejlődésének irányát jól mutatja, hogy előző 50 évben több területet alakítottunk át szántófölddé, mint az azt megelőző két évszázadban, valamint, hogy a valaha termelt 7000 növényfaj 75%-a az elmúlt 100 évben tűnt el a köztudatból. Megdöbbentő, de kalória bevitelünk 2/3 részét mindössze három fő növényfaj – búza, rizs és kukorica – adja,  amelyeknél szintén komoly veszélyt jelent a különböző fajták, helyi környezethez alkalmazkodott változatok eltűnése. Ezek a tendenciák a jövő élelmiszerellátását alapvetően veszélyeztetik. miközben rádöbbentenek arra is, hogy a különböző mezőgazdasági stratégiák milyen mélyen és drasztikusan befolyásolhatják a bolygó ökológiai működését. Az agrobiodiverzitás (agrárfajok és művelési módok sokszínűségének) csökkenése mellett a fokozódó gondokat tetézi az élelmiszerárak utóbbi évben tapasztalt hirtelen növekedése és a sok helyen, például Európában eddig elegendőnek vélt gabonakészletek kimerülése. A konferencián a mezőgazdaság biológiai sokféleségének helyreállítása mellett fontos hangsúlyt kap az éghajlatváltozás és biológiai sokszínűség összefüggése, valamint az erdei ökoszisztémák védelmének fontossága. Megdöbbentő adat, de a világon évente 10 millió hektár erdőt pusztítunk ki - amely minden percben 20 hektár felszámolását jelenti - miközben becslések szerint az erdőkben található a biológiai sokféleség 80%-a. A témáról további információ itt található.

A Konferencia háttéranyagai a http://www.cbd.int/doc/?meeting=COP-09 linken tekinthetők meg.
A konferencián az Európai Unió közös álláspontot képvisel, az EU álláspont fő elemeit ún. "Tanácsi következtetések" formájában fogadták el a környezetvédelmi miniszterek.

Please note that this information has expired.