This site uses cookies in order to function as expected. By continuing, you are agreeing to our cookie policy.
Agree and close

News Meghívó - Vizes Élőhelyek Világnapja

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium tisztelettel meghívja Önt a Vizes Élőhelyek Világnapja alkalmából az MTA Balatoni Limnológiai Kutatóintézet és a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság közreműködésével szervezett ünnepi rendezvényre.

 

Release date 28/01/2010

Helyszín:  Tihany, MTA Balatoni Limnológiai Kutatóintézet (Tihany, Klebelsberg Kuno út. 3.)

Időpont:    2010. február 2., kedd 10.00

2010-ben a világnap jelmondata:

„Gondoskodás a vizes élőhelyekről – válasz az éghajlatváltozásra”

A rendezvény programja:

10:00   Köszöntés (Haraszthy László szakállamtitkár, Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium; dr. Bíró Péter akadémikus, igazgató, MTA Balatoni Limnológiai Kutatóintézet; Balogh László igazgató, Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság)

10:15   +1 oC című film megtekintése (rendező: Ruzsa Dénes)

10:20   A klímaváltozás lehetséges következményei vizes élőhelyeinknél (dr. Nagy Sándor Alex, tanszékvezető egyetemi docens, Debreceni Egyetem, Hidrobiológiai Tanszék)

10:40   A klímaváltozás és az eutrofizáció hatása sekély tavak biodiverzitására (dr. Vörös Lajos, tudományos tanácsadó, MTA Balatoni Limnológiai Kutatóintézet)

11:00   A vízszintváltozás madárvilágra gyakorolt hatása a Balatonon (dr. Nagy Lajos, természetvédelmi terület-felügyelő, Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság)

11:20   Az éghajlatváltozás hatása a madarak vonulására (dr. Csörgő Tibor, Eötvös Lóránd Tudományegyetem, Anatómiai Sejt- és Fejlődésbiológiai Tanszék, dr. Harnos Andrea, Szent István Egyetem, Biomatematikai és Számítástechnikai Tanszék, Alkalmazkodás a klímaváltozáshoz – MTA kutatócsoport)

11:40   Pannon sivatag című film megtekintése (rendező: Mosonyi Szabolcs)

12:10   Utak és tévutak a vízgazdálkodásban (dr. Kozák Péter, c. főiskolai docens, osztályvezető, Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság)

12:30   Hozzászólások, kérdések

12:50   Büfé a helyszínen

14:00  Az alábbi alternatív programok közül lehet választani:

A:    Látogatás a tihanyi révhez, madármegfigyelés a Balaton nemzetközi jelentőségű vizes élőhelyen és Natura 2000 területen

B:      Természetfilmek megtekintése a BLKI előadótermében

Magyar Tudományos Akadémia Balatoni Limnológiai Kutatóintézet (Készítette: Füred televízió, forgatókönyv: G.-Tóth László, felelős kiadó: Bíró Péter akadémikus; 31’)

Tihany - Levendulás (Móczár István, 5')

Balaton a déli partról (Ifj. Vincze Béla, 5')

Nagyberki fotóalbum (Ifj. Vincze Béla, 9')

Víz, víz, tiszta víz (Molnár Attila Dávid, 29')

Kis-Balaton (Balogh István, Keresztes János, Somody Zsuzsa, 23’)

A vadludak útján (Sorozat rendezője: Asbóth Kristóf, epizód rendezője: Dala István, Paczolay Béla, 25’)

Kérjük, részvételi szándékát (létszám megjelölésével) és délutáni programválasztását a verseczki@mail.kvvm.hu E-mail címen jelezze január 29-ig Verseczki Nikoletta részére (Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium). A madármegfigyeléshez az időjárásnak megfelelő öltözetet és lábbelit javasolunk.

Please note that this information has expired.