This site uses cookies in order to function as expected. By continuing, you are agreeing to our cookie policy.
Agree and close

News Szentes városa nyerte a „Biodiverzitás Fővárosa 2011” díjat

Az emberiség fennmaradásának legfontosabb feltétele a természeti értékek megőrzése. Ehhez példamutatás kell, és kimondott öröm számomra, hogy a versenyben résztvevő települések ezt felismerték - mondta Ángyán József a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára a „Biodiverzitás Fővárosa 2011” címért indított megmérettetés díjkiosztó ünnepségén.

Concerned URL http://www.kormany.hu/hu/videkfejlesztesi-miniszterium/parlamenti-allamtitkarsag/hirek/szentes-varosa-nyerte-a-biodiverzitas-fovarosa-2011-dijat
Release date 05/11/2011

A biológiai sokféleség (biodiverzitás) és az ökológiai egyensúly fenntartása helyben dől el, és ebben meghatározó szerepük van a családoknak, településeknek valamint a nemzeteknek. Ezeknek a közösségeknek együtt kell működniük a biodiverzitás megőrzéséért, amely túlélésünk egyik legfontosabb záloga - tette hozzá az államtitkár.

Az uniós tagállamok környezetvédelmi és területfejlesztési szervezetei második alkalommal hirdették meg a biodiverzitás fővárosa versenyt Magyarországon kívül Franciaországban, Németországban, Szlovákiában és Spanyolországban. A megmérettetésre olyan települések nevezhettek, amelyek a legtöbbet tették a biológiai sokféleség megőrzése és védelme érdekében. A hazai versenyt a Balatoni Integrációs Közhasznú Nonprofit Kft. szervezte és bonyolította le. Négy kategóriában összesen 50 település nevezett,az ünnepélyes díjátadónak a tavalyi győztes, Tata város önkormányzata adott otthont.

A „Biodiverzitás Fővárosa 2011” címet az idén Szentes városa nyerte el. A természetvédelem területén elért kiemelkedő tevékenységéért különdíjban részesült Budaörs.

A 30 ezer lakos feletti települések közül az első díjat Kaposvár, a 10 ezer lakos feletti települések közül Szentes, a 2 ezer lakos feletti települések közül Mórahalom, és a 2 ezer lakos alatti településeknél Kunsziget érdemelte ki.

A környezeti nevelés, a zöld közbeszerzés, a tájékoztatás éppúgy pontot ért a versenyben, mint a természet közeli gazdálkodási formák előnyben részesítése, a zöldterületek kialakítása vagy akár a természetvédelemmel foglalkozó civil szervezetek támogatása.

A fődíjat elnyerő Szentes meghívást kapott a brüsszeli nemzetközi biodiverzitás konferenciára és díjátadóra. A „Biodiverzitás Fővárosa 2011” cím elnyerése reklámlehetőséggel is jár a győztes számára.

(Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)