This site uses cookies in order to function as expected. By continuing, you are agreeing to our cookie policy.
Agree and close

News Véget ért a Biológiai Sokféleség Világéve

A 2010-es esztendő a biológiai sokféleség jegyében zajlott. Az egész világban, így itthon is számos rendezvénnyel és programmal próbáltuk felhívni az emberek figyelmét arra, hogy az élővilág sokszínűsége rohamosan csökken és ezért mindenki felelős. 2010 több szempontból is nevezetes év, hiszen az Európai Unió és a világ biológiai sokféleségének védelmét célzó stratégia egyaránt eddig az évig szólt, valamint 2010. október 18-29. között zajlott a Biológiai Sokféleség Egyezmény részes feleinek 10. konferenciája Nagoyában. Sajnos, mint köztudott, az említett két stratégiában kitűzött célokat – nevezetesen, hogy lassítsuk (világszint), illetve állítsuk meg (EU cél) a földi élet sokféleségének csökkenését – nem sikerült elérni. Ennek megfelelően mind EU-s, mind világszinten az új, a 2010 utáni időszakra vonatkozó stratégiákban reális, megvalósítható és elérhető célokat fogalmaztunk meg, bízván abba, hogy ezzel elősegítjük a biológiai sokféleség védelmét. Fordulópontot jelent továbbá a több mint egy évtizedes tárgyalás után elfogadott Nagoya Jegyzőkönyv, amely a genetikai erőforrásokhoz való hozzáférésről és a felhasználásukból származó hasznok igazságos és méltányos megosztásáról szól. A Jegyzőkönyv jogilag kötelező érvényű nemzetközi szabályozás és a fejlődő országok sokszínű természeti értékeinek kizsákmányolását hivatott megállítani.

 A nemzetközi természetvédelem munkája azonban nem áll meg 2010 végén. Az  ENSZ a 2011-es esztendőt az Erdők Világévének nyilvánította. Mint az ismeretes, az  erdei élőhelyek – ezen belül is leginkább a trópusi esőerdők – rendkívül veszélyeztetettek az ember tevékenysége által. Az Amazonas-medence erdei élőhelyei például drasztikusan lecsökkentek és szakértők szerint ez jelentős hatással van az éghajlat változására is. Fontos tehát tudatosítani az emberekben, hogy annak ellenére, hogy ezek a területek tőlünk távol esnek, védelmük jelentősen függ a mi életvitelünktől és energiafelhasználásunktól is. Sajnálatos módon hazai erdei élőhelyeink is igencsak lecsökkentek az elmúlt évszázadban, így lesz miért dolgozni itthon is 2011-ben!

Az Erdők Világéve mellett 2011-ben kezdődik a Biológiai Sokféleség Évtizede, amely remélhetőleg elősegíti, hogy a következő tíz évre szóló stratégiák minél hatékonyabban és minél szélesebb körben megvalósuljanak az élővilág sokszínűségének megőrzésének érdekében. Ennek jegyében folytatjuk munkánkat mi is, különös tekintettel a 2011 januárjában kezdődő fél éves magyar EU elnökségi tevékenységre.

Boldog új évet kívánunk!

Biodiverzitás- és Génmegőrzési Osztály


Release date 31/12/2010