This site uses cookies in order to function as expected. By continuing, you are agreeing to our cookie policy.
Agree and close

News Az Európai Unió és 12 tagállam, köztük Magyarország is, aláírta a Nagoya Jegyzőkönyvet

Az Európai Unió nevében Magyarország írta alá a Nagoya Jegyzőkönyvet New York-ban. A világszintű megállapodást hazánk és az EU New York-i nagykövete közösen látta el kézjegyével. A genetikai erőforrásokhoz való hozzáférésről és az ezekből származó hasznok megosztásáról szóló kötelező érvényű megállapodást Magyarország mellett további 11 EU tagállam is aláírta.

Release date 23/06/2011

Évtizedekig tartó tárgyalások után egyhangúlag fogadták el a Biológiai Sokféleség Egyezmény részes államai a Nagoya Jegyzőkönyvet tavaly októberben, köszönhetően a fejlődő és a gazdaságilag fejlett országok közti nagyfokú kompromisszumkészségnek A felek vállalták az élővilág sokszínűségének megőrzését, a természetes élőhelyek csökkenésének mérséklését, és a genetikai erőforrásokból származó hasznok igazságos elosztását.

A nemzetközi megállapodás kimondja, hogy a genetikai erőforrást felhasználó fél – például egy növényt vagy annak hatóanyagát egy termék kifejlesztésére felhasználó kozmetikai vagy gyógyszercég – köteles a hasznosításból keletkező előnyből egy részt visszajuttatni annak az országnak, közösségnek, amely az adott erőforrást megőrizte.

Azt, hogy mekkora mértékű, pénzbeli vagy egyéb hasznot juttatnak vissza az adott országnak, szerződésben határozzák meg a felek.  Az összeget élővilág-megőrzési célra kell fordítani. Eddig ugyanis ellenőrizhetetlen volt, hogy a cégóriások a megszerzett természeti erőforrásokat mire használják fel, abból milyen előnyük származik. Sokszor a dollármilliárdos haszonból a származási ország, amelyik a növényt vagy állatot megőrizte, egy fillért sem látott.

A Nagoya Jegyzőkönyv 2011. február 2. és 2012. február 1. között írható alá New-York-ban, eddig 24 ország vezetője látta el kézjegyével. Az EU-val egy időben a jegyzőkönyvet Ausztria, Bulgária, Cseh Köztársaság, Dánia, Egyesült Királyság, Finnország, Hollandia, Luxemburg, Olaszország,  Svédország, Magyarország és Németország írta alá június 23-án.

A Biológiai Sokféleség Egyezmény Titkárságának sajtónyilatkozata az aláírásról