Monitoring rendszer

image description >

A KUNMING-MONTREALI GLOBÁLIS BIODIVERZITÁS KERETSTRATÉGIA MONITORING RENDSZERE

    

A biodiverzitás csökkenésével foglalkozó munka egyik elengedhetetlen része a monitoring tevékenység, mely a biológiai sokféleség állapotáról, az ehhez kapcsolódó társadalmi-gazdasági kérdésekről és a releváns politikai döntéshozatalról nyújt információkat.

A Biológiai sokféleség egyezményben (Convention on Biological Diversity, CBD) megfogalmazottakkal összhangban a monitoring tevékenység indikátorok alkalmazásán keresztül tud a leghatékonyabban megvalósulni. Az indikátorok, vagy mutatók, olyan információs eszközök, melyek a biológiai sokféleség aktuális állapotát és folyamatait jellemzik, képet nyújtva a kitűzött célok megvalósulásáról, a természetvédelmi kezelések hatékonyságáról

A jelenleg érvényes, globális monitoring rendszert a CBD 15. Részes Felek Konferenciáján hozták létre (COP15, 15/5 határozat). A 2022 decemberében, Montreálban elfogadott kunming-montreali globális biodiverzitás-megőrzési keretstratégiában (Kunming-Montreal Global Biodiversity Framework, KM-GBF) meghatározott globális célok megvalósulásának következetes, szabványosított és skálázható nyomon követésére szolgál. A COP15-ön elfogadott monitoring rendszer indikátorai azonban még több cél esetében hiányosak, véglegesítésükre a tervek szerint a COP16-on fog sor kerülni.


forrás: pexels.com