A beporzók védelme érdekében idén is lehet pályázni az Európai Méh Díjra

image description >
image description

2022. szeptember 9-ig lehet pályázni az Európai Méh Díjra, amelynek célja, hogy beporzó rovarokat támogató projektek jutalmazásával segítsen közös megoldásokat találni a mezőgazdasági területeken a biológiai sokféleség, ezen belül beporzók sokféleségének megőrzésére.

Mi az az Európai Méh Díj (European Bee Award)?

Az Európai Méh Díjat az Európai Földtulajdonosok Szervezete (ELO) és az Európai Mezőgazdasági Gépgyártók Szövetsége (CEMA) indította útjára, hogy díjazza a beporzók fennmaradását és védelmét, ezáltal a biológiai sokféleség megőrzését szolgáló újszerű projekteket és módszereket.

Kik pályázhatnak?

Az Európai Méh Díj bárki számára nyitott. Olyan 

  • gazdálkodókat, 
  • földtulajdonosokat, 
  • kutatóintézeteket,
  • tudományos intézményeket,
  • magán- és állami szervezeteket

jutalmaznak, amelyek kiemelkedő és innovatív projekteket dolgoznak ki a méhek vagy más beporzók védelme érdekében.

Meddig és hogyan lehet pályázni a díjra?

2022. szeptember 9-ig az alábbi két kategóriában lehet pályázni az Európai Méh Díj oldalán található formanyomtatvány kitöltésével:

  • 1. kategória: Mezőgazdasági művelés alatt álló területeken a beporzók védelmét támogató földművelési gyakorlatok: Ebben a kategóriában olyan mezőgazdálkodási gyakorlatok kifejlesztését díjazzák, amelyek segítenek megfelelő életkörülményeket teremteni a méhek és más beporzók számára, ezzel is támogatva jelenlétüket és ezáltal a biológiai sokféleség megőrzését a mezőgazdasági területeken.
  • 2. kategória: Innovatív technológiai megoldások alkalmazása a mezőgazdasági műveletek beporzókra gyakorolt hatásának csökkentésére: Idén különös hangsúlyt kapnak azok a projektek, amelyek új technológiák és alkalmazások révén támogatják a méhek és más beporzók nagyobb mértékű védelmét a mezőgazdasági műveletek beporzókra gyakorolt káros hatásaitól (például a növényvédő szerek alkalmazása vagy a betakarítás során).

A nyeremény 4.000 Euró mindkét kategóriában!

  • Különdíj: A fenti két kategórián kívül a zsűri elismerő oklevelet adományoz egy újszerű vagy kisléptékű projektnek, gazdaságnak vagy kezdeményezésnek.

A pályázóknak a kitöltött formanyomtatványt és mellékleteit a anne-sophie.mulier@elo.org email címre kell elküldeni legkésőbb 2022. szeptember 9-ig (az üzenet tárgyában a „Bee Award Application” szöveg feltüntetésével).