Újabb IPBES jelentés készül

image description >
image description

Folyamatban van az üzleti szféra és a biodiverzitás összefüggéseiről szóló IPBES „fast track” jelentés kidolgozása

Jelenleg kidolgozás alatt van az üzleti szféra és a biodiverzitás összefüggéseiről szóló „fast track” jelentés, amely azt vizsgálja, hogy

  • az üzlet szféra, a magánszektor milyen módon és mértékben függ a biodiverzitástól és a természettől,
  • az üzleti szektor milyen hatásokat gyakorol a természetre,
  • melyek azok az indikátorok és módszerek, amelyekkel az üzleti szektor mérni tudná a biodiverzitásra gyakorolt hatását, illetve azt, hogy tevékenysége milyen mértékben függ a természeti erőforrásoktól,
  • milyen lehetőségei vannak az üzleti szektornak, valamint a kormányzatoknak, a pénzügyi szektornak, és a társadalomnak a biodiverzitás-csökkenés megállításában.

A jelentés gyorsított eljárással (fast track approach) készül, azaz csupán egyetlen alkalommal lesz lehetőség nyílt véleményezésre a külső felülvizsgálat során. Ennek során a teljes értékelés első tervezete, beleértve a döntéshozóknak szóló összefoglalót, 8 héten keresztül, 2024. július 24. és szeptember 17. között lesz véleményezhető.

A tanulmány módszertani összefoglalóját 2022-ben az IPBES 9. plenárisa fogadta el. A külső felülvizsgálatot követően a döntéshozóknak szóló összefoglaló további, kormányzati felülvizsgálatára előreláthatólag 2025. április-májusban kerül majd sor, és a tervek szerint az IPBES 12. plenárisán várható a teljes jelentés elfogadása.

A szakértői dokumentum véleményezéséhez regisztrálni kell az IPBES honlapján. A dokumentumokhoz való hozzáférésre vonatkozó információkat a véleményezés előtt osztja majd meg az IPBES titkársága.

Kép forrása: https://www.pexels.com/